lördag 20 september 2008

IKEA

Vi var på ikea igår, som tur är det öppet till 23 i Oslo, så man har gott om tid att även efter jobbet. Planen var att köpa trådbackar till garderoben, det lyckades vi med, plus en massa andra saker, som vi behöver. Jag menar det verkligen, vi behöver det, ofta kommer man hem med saker man inte visste att man behövde. Passade på att äta köttbullar också, verkar vara många svenskar som jobbar på ikea i Oslo, eller så får de lära sig prata svenska där... I alla fall så kom vi hem ganska sent med bilen full av saker. Orkade inte ens packa ut det igår utan ordnade det idag. Det är tar ganska lång tid att handla, men sen tar det ännu längre tid att packa upp och göra iordning allt, nästan så man måste ta semester för att handla på ikea. På väggarna där man äter sin korv för fem kronor, står det beskrivningar på de svenska orden "städa" och "fika". Fika är ett användbart svenskt ord, vet inte om det finns någon norsk motsvarighet, men tror inte det, här får man ta en kaffe helt enkelt.

måndag 15 september 2008

Frisören

Har varit hos frisören, eftersom jag inte har den mest komplicerade frisyren, steget över den man kan fixa hemma med en trimmer, så går jag till en billig frisör. 10 minuter senare, 150 spänn fattigare så kliver jag ut med lite kortare hår. Hade på mig glasögon, dessa tog jag av mig under klippningen, så när frisören frågade om längden var bra så såg jag inget, sa bara -ja. Så dagens tips är att inte gå till frisören med glasögon...

Dugnad i helgen

Var på dugnad i helgen, tror man kan översätta dugnad med ett slags frivilligt arbete, tittade på wikipedia om jag kunde hitta något liknande i svenskan och det jag fann var talko. Jag och min flickvän var med hennes syster på hennes sons dagis. Vi rev en bokhylla och sopade asfalt och grävde och hade oss. Skönt att använda kroppen och arbeta ibland så det var skoj att hjälpa till. I våras var det dugnad i bostadsrättsföreningen, var med och krattade lite då också. Ganska smart sätt att se vilka som bor i grannhusen, och att få det lite finare i närmiljön. Detta är ganska vanligt i Norge, och kanske borde vara det i sverige också, på skolor och sånt att föräldrarna får vara med någon dag per år och reparera och städa saker. Kanske de då lär barnen att inte förstöra så mycket...

tisdag 9 september 2008

Jobb


Nu har jag jobbat en hel vecka, ojoj, längtar tillbaka till semestern och de underbara dagarna i New York. En bild från Empire State building ner mot flatiron och Madison Park.

Men nu är jag tillbaka i verkligheten, upp tidigt på morgonen, jobba hela dagen och sen hem och njuta av fritiden. Dammsugit bilen, behövs göras med lägenheten också. Har dammråttor under sängen, eller hybelkaniner som det heter här, lite större än råttor men lite sötare kanske med kaniner istället för råttor. Köpte brunost också, det är en typisk norsk sak, brunost, jag tycker det är gott, men har märkt att många svenskar på jobbet inte gillar det. Men är man i Norge och blir erbjuden brunost så tycker jag man ska testa det.